Metakognitiv terapi – MCT
Begreppet metakognition syftar på processer som styr vårt tänkande - hur vi uppfattar, tolkar, och reglerar tänkande och känsloliv. Aktuell forskning visar på att det som vidmakthåller problem som ångest, nedstämdhet, eller låg självkänsla, är ett ihållande tankemönster av oro och grubblerier, uppmärksamhet på upplevda problem och hot, samt ohjälpsamma beteendestrategier, som leder till känslomässiga symtom. Fokus för MCT är att bryta detta mönster och att återskapa en gynnsam kontroll över uppmärksamhet och tänkande, på ett sätt som leder till en bättre känslomässig reglering.
MCT är en aktiv och förändringsinriktad terapi, som betonar vikten av ett samarbete mellan terapeut och klient utifrån en tydlig gemensam förståelse av problemet. MCT utgår ifrån en specifik metakognitiv formulering av de tankemässiga processer som vidmakthåller problemet och förhindrar återhämtning.
MCT är särskilt effektiv vid tillstånd präglade av oro, såsom generaliserat ångestsyndrom (GAD), social ångest, och sjukdomsångest. MCT har visat sig effektivt även vid tvångssyndrom (OCD), posttraumatiskt stressyndrom (PTSD), samt vid ihållande depression. Min erfarenhet är att MCT också är effektivt vid stress- och utmattningsrelaterade problem, där likartade tankestilar som vid oro och depression kan bidra till att försvåra återhämtning.
Många människor söker även psykologisk behandling för problem med låg självkänsla, eller med problem i relationer, och även här är MCT en effektiv terapiform, som öppnar upp för nya sätt att tänka och agera både i förhållande till sig själv, och till andra.
En norsk studie visade nyligen att MCT var effektiv för patienter med blandade ångest- och depressionsproblem där tidigare behandling inklusive KBT inte hjälpt. Detta talar för att MCT skiljer sig från KBT på ett meningsfullt sätt och ger en ny ingång till problemen när annan terapi inte hjälpt.
Metakognitiv terapi är en transdiagnostisk behandling, då MCT fokuserar processer som är gemensamma i olika psykologiska problem. Detta är en fördel då problem med överlappande symtom, tex samtidig ångest och depression, är vanligt. Terapin är oftast omkring 10 sessioner, men i vissa situationer är även MCT en något mer långvarig behandling. Vid inledning av terapin diskuterar vi tillsammans mål, upplägg och sannolik behandlingslängd.
Efter utbildning i Köpenhamn och Oxford är jag av MCT Institute certifierad MCT-terapeut på avancerad nivå, vilket innebär att jag har kompetens att utföra metakognitiv terapi så som den utförts i de behandlingsstudier som visat på metodens effektivitet, och att arbeta med MCT vid mer komplexa problem. Jag anlitas av MCT Institute som handledare i MCT Masterclass, som är den enda utbildning som leder till kompetens och certifiering i MCT.
Jag tar emot för MCT i privat mottagning i centrala Lund. Jag erbjuder även metakognitiv terapi online, för dig som bor i andra delar av Sverige, eller utomlands. Min erfarenhet är att behandlingen fungerar precis lika väl online som när vi träffas på min mottagning.
Om du är intresserad av MCT och funderar över om det är rätt val för dig, diskuterar vi valet tillsammans inför behandling.
Jag kan ta emot nya patienter i början av september 2024.